miercuri, 5 ianuarie 2011

Sufletul-muzeul nostru .

         Toata viata traim inconjurati de oameni ,de persoane bune sau mai putin bune ,de persoane diferite ,persoane care reactioneaza fiecare in felul sau,de persoane ce au intentii bune sau nu ;de aceea trebuie sa convietuim cu ele si sa le acceptam asa cum sunt. Aceste persoane au o oarecare influenta asupra noastra ,dar nu toate .
         Din aceasta multime de oameni ,ne alegem cativa ,un grup mai mic ,un grup de prieteni ,un grup de persoane asemanatoare cu noi si cu care ne intelegem mai bine decat cu ceilalti ,dar este posibil ,sa nu ne intelegem mereu nici cu cei din acest grup ,pot aparea unele conflicte din diferite motive ,dar conflictele se aplaneaza de cele mai multe ori . Din acest grup de prieteni,se mai  poate desprinde inca un grup ,dar mai restrans ,un grup format din 3-4 persoane ,cu care ne ajutam reciproc si avem grija unul de sufletul celuilalt. Hai sa numim grupul de prieteni-grupul 1 si grupul de prieteni restrans-grupul 2 .
          Aceste persoane din aceste doua grupuri ,ne "viziteaza" deseori sufletul ,il viziteaza cum ar vizita un muzeu . Incearca sa ne inteleaga sufletul ,patrund in acesta ,si incerc sa il descopere ,sa ne descopere pe noi ca persoane ,arunca o privire asupra lui ,apoi il studiaza cum studiaza un impatimit de arta o pictura ,il studiaza mult timp ,il studiaza in continuu ,iar dupa ce termina ,inteleg ceva ;sufletul nostru le tarnsmite ceva ,ii invata sa faca ceva ,raman cu ceva din el ,pur si simplu invata sa isi rezolve lucrurile cu ajutorul nostru ,cu ajutorul sufletului nostru .
          Si ne viziteaza sufletul iar si iar ,nu doar pentru a ainvata ei ceva din acesta ,dar pentru a avea grija de el ,de a-l proteja ,de a ne proteja sufletul ,de a ne face sa intelegem ca orice problema am avea ,aceasta se va rezolva cu ajutorul lor . Au grija de sufletul nostru ,ca acesta sa fie in siguranta ,au grija de el ,deoarece si ei au nevoie de acesta ,nu numai noi ,au si ei nevoie de sufletul nostru .Dar la randul nostru ,si noi "vizitam" sufletele celorlalti ,avem grija de ele ,patrundem adanc in ele si incercam sa le intelegem ,invatam ceva din ele ,ne atasam de sufletele lor si nu vrem niciodata sa pierdem ceea ce pretuim atat de mult,sufletul altcuiva devine o comoara pentru noi pe care o protejam ca pe ochii din cap si pe care nu vrem vreodata sa o pierdem .
          Daca sufletul este un muzeu ,este un muzeu ascuns si greu accesibil ,inseamna ca noi ne numim vizitatori ,vizitatorii muzeului (adica ai sufletului ) ,ceea ce ne face sa fim diferiti unii de ceilalti ,deoarece muzeele pe care le vizitam si pe care le cunoastem sunt diferite. Acesti vizitatori se impart in trei categorii :vizitatorii buni ,care incearca sa schimbe ceva la sufletul nostru ,cei care ajuta sufletul sa fie nemuritor si impacat ,vizitatorii neutrii ,cei care aleg doar sa priveasca si sa plece mai departe ,care nu fac nici bine ,nici rau ,cei care sunt tacuti si lasa sufletul neschimbat si vizitatorii rai ,cei care incerc sa il distruga ,sa distruga exponatele ,sa ne distruga sufletul ,sa il deterioreze ,sa il faca urat,sa il faca muritor ;vizitatori ce nu il respecta ,vizitatori ce nu au avut bilet de intarre ,dar totusi au intrat pe ascuns .
          Acest muzeu ,dupa cum spuneam si in randurile de mai sus, este muzeul nostru,este cel mai de pret lucru pe care il avem,este ceea ce suntem noi.Acest muzeu il viziteaza zi de zi tot felul de persoane,ce isi lasa sau nu amprenta asupra sa ,il viziteaza persoane diferite,persoane bune ,persoane rele,dar nu toate persoanele ce il viziteaza sunt importante ,unii sunt vizitatori doar pentru o perioada ,altii doar pentru cateva momente ,iar altii sunt vizitatori fideli,persoane ce nu pot trai fara a-l vizita ,persoane legate de el ,ce inceteaza sa-l viziteze ,atunci cand muzeul se inchide.
          Iar muzeul se inchide atunci cand viata noastra ia sfarsit sau cand vrem noi sa il inchidem doar pentru unele persoane. Si cand acesta se inchide,cand vizitatorii fideli vor vedea pe usa sa "Inchis" ,ce vor face ei ? Vor incerca sa isi gaseasca alt muzeu sau vor ramane fara muzeu ?
           Trebuie sa avem grija de el si sa il tinem deschis cat de mult putem,pentru a nu ne pierde vizitatorii si pentru a-i nu  lasa si pe acestia fara "ocupatie".
           Si noi suntem vizitatori la randul nostru, si noi vizitam suflete ,iar atunci cand un suflet se inchide, ne simtim sfarsiti si parca vinovati,am da orice pentru ca acesta sa se redeschida,am face orice pentru a ne recupera muzeul pretios.
           Sufletul ...muzeul nostru,ce il inauguram la nastere, il lasam deschis in copilarie,il inchidem si il deschidem des in adolescenta,il lasam deschis si inchis pe perioade mai lungi atunci cand suntem maturi ,si il inchidem definitiv atunci cand murim .
      
    
      

Un comentariu:

  1. Cateodata chiar trebuie sa mai inchizi muzeul. Si vizitatorii n-ar trebui sa se simta in niciun fel vinovati. Din contra, ar trebui sa stie sau macar sa se gandeasca in felul urmator: muzeul mai are nevoie de reparatii pe ici pe colo, mai trebuie curatat si poate chiar renovat. Apoi, cand va fi gata, se va deschide iar...

    RăspundețiȘtergere